11.11.05

ompelukone

Työpaikan avoimet ovet on nyt sitten takanapäin. Toisaalta oli ihan mielenkiintoista ja ainakin erilainen päivä. Mutta toisaalta myös hyvin raskasta; en ole tottunut puhumaan niin paljoa, hymyilemään ja olemaan ystävällinen. Sosiaalisuus on rankkaa. Töistä tultua yritin pysyä hereillä ja neuloin muutaman kierroksen sukanvartta mutta sitten oli pakko antaa periksi ja nukkua pari tuntia.

Koska tältä päivältä ei siis ole mitään käsitöitä valmistunut eikä edes muuten kuvattavassa vaiheessa, päätin kertoa ompelukoneestani.
Ostin edellisen ja ensimmäisen ompelukoneeni Husqvarna Computer 400:n vuonna 1994. Silloin en vielä paljoa ommellut, mutta kun sain paapaltani rahat ompelukoneen ostamiseen niin ostin sellaisen koneen minkä rahalla sai. Merkkiin en kiinnittänyt niin paljoa huomiota vaan valitsin saman merkkisen kuin äidin kone.
Kun sitten innostuin tilkkuilusta on ompelukonekin saanut kyytiä. Vaikka Huskyssä oli ihan hyvä valikoima ompeleita, puuttui siitä kuitenkin yksi ommel mitä olisin tarvinnut. Se on blanket stitch, näyttää suurinpiirten tältä: _|_|_|_. Siksi aloin haaveilla uudesta koneesta.
Reilu vuosi sitten haaveista alkoi tulla tottakin. (Mies osti silloin pari traktorinraatoa ja kun siitä hieman marmatin niin sanoi että osta vaan se ompelukone :) Valinta ei ollut helppo. Ihan loppumetreille oli kilpailu Huskyn ja Pfaffin välillä. Berninan hylkäsin aika alkumetreillä sen kolkon ulkomuodon takia. Muutenhan siinäkään merkissä ei mitään moittimista ole. Pfaffissa epäilytti ja toisaalta myös houkutti kiinteä yläsyöttäjä. Vanhassa Huskyssäni oli irrallinen yläsyöttäjä ja käytin sitä lähes aina. Lopulta päädyin sitten ottamaan varman päälle ja ostin Pfaffin mutta en antanut vanhaa vaihdossa. Ajattelin että voisin tehdä tilkkutöiden tikkaukset sitten sillä koneella millä ne paremmin onnistuvat.
Valitsin Pfaff Performance 2056:n. Seuraavaksi kalliimpi malli olisikin sitten ollut kirjova kone mutta siihen en tuntenut tarvetta. Ihan kivahan se kirjontamahdollisuus olisi mutta en ainakaan vielä ole valmis maksamaan siitä pyydettävää hintaa.
Ostin koneen mukaan myös tilkkutyösetin; lähinnä sen ison aputason takia. Aputaso on siis pleksinen jalallinen pöytä jolla saadaan työskentelytaso samalle korkeudelle koneen kanssa. Ihan ehdoton juttu tilkkutöissä.
Olen ollut koneeseeni oikein tyytyväinen. Yläsyöttäjä toimii kiitettävällä tavalla eikä vanhaan koneeseen ole tarvinnut turvautua tikkauksissakaan. Vanhaa konetta käytän nyt ainoastaan kahvipussikassien ompeluun ja myös jos tarvitsee ottaa kone jonnekin mukaan.
Ainut negatiivinen asia tuosta koneesta oli langanpujottaja. Siis se pikku nippeli minkä avulla langan saa pujotettua neulansilmään ilman että tarvitsee tihrustella. Se naksahti poikki kesällä eikä vieläkään ole saanut uutta tilalle. En käsitä mikä varaosan saamisessa mättää. Ompelukonekauppias sanoi että varasto on siirtymässä Ruotsista Saksaan mutta luulisi sen nyt jo siirtyneen kun on muutama kuukausi kulunut. Mutta ei vaan osaa näy ei kuulu. Niitä oli kuulemma kuusi kappaletta jo tilauksessa eli on kaiketi joltakulta muultakin mennyt poikki.
Kun vertaa konetta vanhaan, löytyy myös yksi puute. Huskyssä puolaus pysähtyi automaattisesti kun puola tuli täyteen, mutta Pfaffissa ei käy niin vaan sitä on vahdittava.
Ihanin ominaisuus koneessa on polvinostin. Siis sellainen vipu mikä tulee koneesta pöydän alapuolelle. Vipua polvella painamalla saa paininjalan nostettua. Välillä vanhalla koneella ommellessa en muista ettei siinä ole polvinostinta ja heiluttelen jalkaani ja ihmettelen kun ei mitään tapahdu. ;)

3 kommenttia:

Lape kirjoitti...

Mulla löytyy tilkkuilijan pfaff.... siinä tosin on puolan pysäytin... ???? Aikas kiva... itse mietin tuon lisätason hankintaa... mutta taitaa olla aika hinnakas...

kuttu kirjoitti...

Kyllä munkin koneessa näyttäisi pysäyttimen näköinen nippeli olevan mutta ei se vaan pysäytä.
Sen Quilters tool boxin hintaa en nyt muista, siinä tulee lisätason lisäksi hevosenkengän mallinen vapaatikkausohjain, tilkkutyöpaininjalka, vanutikkausjalka, pistolevy ja neuloja.

Jaanam kirjoitti...

Odotin sua tapaamiseen, harmitti,kun et päässykään!