11.3.06

koolailua

Nyt on ensimmäiset kaksi lankaa värjätty! Aivan ihanaa puuhaa. Oheita tavasin paitsi Knittyn sivulta, myös Tiinan blogista. Knitty kertoo että 1 pussi per 1 unssi lankaa olisi hyvä. Mittamuuntimen mukaan 1 unssi on 28,4 grammaa, joten 4 pussia riittäisi 100 grammalle. Luotin kuitenkin Tiinan ohjeeseen ja laitoin 5 pussia eikä siinä liikaa ollut.
Vyyhditin valkoista 7 veljestä -langasta 100 grammaaa, huuhtelin vedessä ja tein värit laseihin. Kokemus osoitti että oli hyvä idea tehdä väri laseihin joiden pohja ei ole tasainen vaan keskikohta on matalin. Siitä oli helppo imaista väri ruiskuun ilman astian kallisteluita. Kool-Aidithan ovat oikeasti elintarvikkeita (ei uskoisi että kukaan haluaa laittaa noita suustansa alas!), joten uskalsin käyttää ihan ruoka-astioita. Ruiskuna oli 50 ml isohko truutta, apteekista ostettu joskus. Tiinan ohjeen mukaan sekoitin siis pussillisen väriä 40 ml vettä. Tässä värit, mustaa jätesäkkiä vasten ei tullut kovin nättiä kuvaa.

Värjäämistä varten levitin vedestä puristetun vyyhdin jätesäkille, ruiskuttelin säännöllisin välein neljään kohtaan väriä. Muut värit levisivät aika hyvin, mutta vaaleanpunainen ei oikein. Kun kaikki värit oli ruiskutettu, painelin vyyhtiä kumihanskat kädessä, nostin vyyhdin kaksinkertaiseksi ja piirakkavuoassa mikroon.

Koska en ihan ole varma oman vanhan mikroni tehosta, otin varman päälle ja "keitin" mikrossa 4 x 2 min. Ohje sanoo pari 2 minuutin jaksoa. Annoin jäähtyä ja huuhtelin vedessä. Veteen ei lionnut yhtikäs mitään väriä!
Kuivatin vyyhden ja keriminen olikin sitten pieni operaatio. Sen verran oli lanka takkuuntunut. Mutta onnistui se silti. Ja heti täytyi päästä kokeilemaan. Enpä ole ennen tehnyt päivässä sukkia!

Ja mitä tästä opin? Värit on kyllä nätit, mutta kun niitä laittaa säännöllisin välein vyyhtiin, muodostuu sukkaa neuloessa epämääräisiä kuvioita. Ihan niinkuin Nalle Colorista. Ja tuli mieleen myös, että jos haluaa säästää väriä, kannattaa värjätä valmiiksi värillistä lankaa. Esim. keltaista, oranssia, vaaleanpunaista. Näin ei tarvi väriä niin paljon, kun pohjaväriä voi jättää näkyviin. Minun Kool-Aidini ovat kaikki puna-kelta-oranssi -sävyisiä, joten kokeilin sitten keltaiseeen jämälankaan, roiskeita vain sinne tänne. Värjäysprosessin aikana ei kamera ollut kotona, tässä siis valmista lankaa.

Tätä on sen verran vähän ettei riitä yksinään sukkiin. Ehkä teen raidalliset mustan langan kanssa.
Riippuen siitä miltä tästä neulottu lopputulos näyttää, aion jatkossa todennäköisesti tehdä kuten tämä. Siis epämääräisiä roiskeita sinne tänne, ei raitoja säännöllisin välein.
Koolailussa on muuten veikeä sivuvaikutus. Jauheista tulee tupaan ihanat hedelmäiset tuoksut!

Jos viimeistään nyt jollain syttyi värjäyskuume, niin sitä väriähän sain Jari Mäki Oy:stä... ;)

Edit: Mittayksikkömuunnos muutettu oikeaksi; 1 unssi = 28,4 grammaa. Kiitos Juulille huomautuksesta!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Kuttu-tätä olen odotellut! Ihania lankoja sait värjäten ja sukat on mainiot-nyt uskallan minäkin kokeilla! :)
-Sipi-

JaanaM kirjoitti...

Ja nyt on sitte poikettava ehkä sielläkin Jari Mäellä lauantaina ;) Sipi kertoi, että se olisi siinä matkan varrella???
Ei kait mulle pari pussia piisaa...

juuli kirjoitti...

Yksi unssi on 28,4 grammaa. On tainnut laskimessa olla pilkkuvirhe... Kiva tulos, pitää kokeilla täälläkin!