19.6.06

kameleontti

Nyt tuleekin oikein kuvapläjäys. Mutta on syytäkin, tämä on ensimmäinen bloginpitoni aikana valmiiksi saamani tilkkutyö. Sen nimi on Kameleontti.

Koko on noin 60 x 85 cm. Lähetin sen jo Pietarsaareen valtakunnalliseen tilkkutyönäyttelyyn. Kuva on valitettavasti vähän tumma kun piti ottaa se illalla. Tänään oli viimeinen lähetyspäivä ja sain työn vasta eilen iltamyöhällä valmiiksi.

Tässä kuvia siitä miten tuo syntyi.
Ensiksi valitsin kankaita.

Leikkasin jokaisesta kankaasta yhden, hieman viiston suikaleen ja ompelin ne yhteen.

Kaitaleyhdistelmän leikkasin palasiksi, samalla tavalla hiukan vinosti kuin ensimmäinenkin leikkaus.

Käänsin joka toisen palasen toisinpäin ja ompelin yhteen. Tasoitin näin saadun tilkkupinnan reunat, ompelin oranssista kankaasta pienet tereet, vaaleanvihreästä kapean kehyksen ja tummanvihreästä leveämmän kehyksen. Tilkkupinnan päälle applikoin liimaharson avulla kankaasta leikatun kameleontin. Sen reunat kiinnitin tiheällä siksakilla. Mallailin ensiksi sammakoita ja liskoja, mutta tuo kameleontti sopi sitten parhaiten.

Tässä työ on jo valmiina, en tiedä erottuuko kuvasta tikkauksia. Tikkasin osan pinnasta vapailla kiemuratikkauksilla ja osaan tein koristeompeleella tähtiä. Tähtien keskustoihin ompelin lopuksi helmiä.

Tässä näkyy tuo tere, se on siis kapea kangastaite joka pilkistää saumasta.

Työn välissä on tukihuopa, taustana luonnonvalkoinen puuvillakangas. Tuo tukihuopa pitää mielestäni työn paremmin tasaisena. Vanua jos käyttää, niin helposti venyy, varsinkin jos tikkaukset eivät ole kauttaaltaan samanlaiset. Seinälle ripustettavassa työssä se näkyy aaltoiluna. Reunan kanttasin tummanvihreällä kaitaleella.
Tässä valmis työ takaapäin. Yläreunassa on kolmiosainen ripustuskuja ja oikeassa alanurkassa nimilappu. Nämä asiat pitää näyttelyyn lähetettävässä työssä olla.


Suunnitteluvaiheessa oli tarkoitus laittaa tähän työhön enempikin helmiä. Mietin roikkuvia helmihapsuja alareunaan. Mutta nyt tuli niin kiire etten niitä ehtinyt tekemään, ja toisaalta näyttelytöissä ei ole hyväksi ollakaan mitään mahdollisesti irtoavia härpäkkeitä. Ja itse asiassa menetin jo hermoni ja viimeiset 2 helmineulaani kun ompelin kiinni tähtitikkauksien päälle tulleita helmiä...

Edit: Niin mainittakoon vielä, että tämä ei ole peitto, vaan seinälle ripustettava tekstiili.

14 kommenttia:

derea kirjoitti...

Tosi kiva peitto :) Onnea kilpailuun!

Kangaskasa kirjoitti...

Todella, todella upea taideteos! Värit purevat täysin minuun - ja usko pois, moneen muuhunkin :)

Paljon kiitoksia teko-ohjeista. Mukava oppia uutta tilkkuilusta!! Minä vasta aloittelen tätä harrastusta.

möhönasu kirjoitti...

Ihanan värinen peitto :)

Villasatu kirjoitti...

Upea seinävaate! Toi kameleontti on hauska :-)

Meri kirjoitti...

Mielenkiintoinen, syntyy mielikuva puusta.. ja kaunis ! Kiitos myös prosessikuvista, nyt tekisi mieli tehdä farkkupaloista kassi vastaavalla tavalla :-)

Ziina kirjoitti...

mahtava! huolisin heti seinälle.

Phoenix kirjoitti...

Pakko käydä kommentoimassa: sinulla on kyllä värintajua! Yhdistely - sekä värien, että kangaskuvioiden - on mielestäni onnistunut paitsi upeasti myös erittäin taitavasti ja työ on kertakaikkisen tasapainoinen ja VALMIS! Onneksi olkoon ja lykkyä tykö näyttelyyn. Saat varmaan "kuulla kunniasi"! ;o)

derea kirjoitti...

Sori, kiva seinävaate :)

Tiina kirjoitti...

Hieno, nää kuvat saa aina toivomaan että jaksaisi itsekin tehdä tuollaisia... Tuolla aiemmin oli kuvat noista kissakorteista joissa oli tikkaukset sellaisia kierteisiä. Tehdäänkö ne ihan koneella vaan käännellen työtä miten haluaa vai onko sellaisia koneita jotka taitaa tuollaiset kiemuratkin? Jotain tuollaista voisi varmaan kokeillakin, ei olisi liian iso juttu.

kuttu kirjoitti...

Kiitos kaikille! Tiina, nuo kiemuraiset tikkaukset tehdään ohjaamalla itse kangasta. Paininjalkana on parsinjalka ja syöttäjän hampaat lasketaan alas. Eli kangas ei liiku minnekään jos ei sitä liikuta. Hiukan harjoittelua se vaatii, mutta on aika kivaa hommaa. Koneelta se ei vaadi mitään muuta kuin tuon parsinjalan, eikä välttämättä sitäkään, kunhan syöttäjän saa vaan laskettua alas.

Lankakomero kirjoitti...

Kameleontti on hieno ja minä en edes pidä oranssista, mutta tämä kokonaisuus on upea!

Kaija kirjoitti...

Hieno seinävaate, onnistuneet värit! Taas yksi hyvä syy mennä Pietarsaaren näyttelyyn. Ehkä pääsen sinne heinäkuun puolessa välissä.

Anonyymi kirjoitti...

Kivannäköinen seinävaate. Hyvät värit. Mukava nähdä työ luonnossa Pietarsaaressa.
Terv. Päivi

Sari kirjoitti...

Tosi upea tekstiili! Ihanat värit.