9.12.07

sukat ja meemi

Niinhän siinä kävi, että Lankaa mutkalle -blogin Inkeri bongasi tasaluvun ja perjantaina lähti ylläripaketti postiin. Kuvaa en muistanut ottaa, mutta jotakin jouluista siellä on.

Joulukiireet töissä ei hellitä, mutta onneksi oli sentään itsenäisyyspäivä lepopäivänä kuluneella viikolla. Se menikin melkein kalsaripäivänä, ainoastaan eläinten hoitamisen verran tuli ulkoiltua. Etukäteen suunniteltu Reetan valokuvaus meni mönkään kun satoi vettä ja lumikin katosi sen siliän tien. Piti sitten valita niistä viikko sitten otetuista kuvista vaan paras ja laittaa joulukortit jo teetettäviksi.

Yhdet sukat tuossa viikolla valmistuivat. Nämä on siitä Red Heartin Sport Socks Color -langasta, sinikirjavasta kerästä. Ei just nyt huvittanut tehdä ohuita sukkia mutta lankaan oli pakko saada käydä käsiksi, ja keksinpä sitten neuloa langasta kaksinkertaisena. Langalle on puikkosuositus 2-3 mm ja kun laitoin kaksinkertaisena, niin tein 3,5 mm puikolla.
Ihan kivat niistä tuli, mutta loppuun saakka jännitti että riittääkö lanka. Riittihän se, mutta olis nuo aavistuksen isommat saaneet mun jalkaani olla.


Kun ei omia käsitöitä ole esiteltäväksi enempää, niin kuvasinpa tämän helmikorunkin, joska ostin Inkalta. Se on siis käsin tehty ja tykkään siitä kovasti. Eilen tuli tallin pikkujoulussa käytettyä sitä ensimmäisen kerran.


Eilen käytiin isännän kanssa Vaasassa shoppailemassa. Ei onneksi ollut mitään joululahjaostoksia enää kiikarissa, vaan mua houkutteli sinne lehdessä näkemäni ratsastustarvikeliikkeen ale. Ja kyllä kannatti lähteä, löysin sieltä punaisen talviratsastustakin, ihan unelman! Kesällä löysin samaisesta kaupasta vähän tummemman punaisen sadetta pitävän ratsastustakin josta olen kovasti tykännyt. Tämä talvitakki on saman merkkinen ja uskon että se osoittautuu yhtä käytännölliseksi.
Lankakaupassa en käynytkään, mutta Vaasan Prismassa käytiin, koska siellä oli lehti-ilmoituksen mukaan myynnissä tällaiset jouluvalot.

Ostaahan ne piti, hienot kun mitkä! Muuten mä olen aika hillityn jouluvalaistuksen kannattaja. Vuosikaudet on ollut vain samat pari kynttelikköä ikkunassa. Ulos en viitsi mitään valoja vedellä. Mutta nyt ostin lähinnä sitä joulukorttikuvausta (jota ei sitten tullutkaan) varten ison kynttilälyhdyn, ja siinä olen nyt polttanut kynttilää.

Inka heitti meemihaasteen, jonka nyt hieman tuumattuani otan vastaan. Tästä tulee pitkä, mutta hypätkää yli jos ette jaksa. ;)

Säännöt menevät näin:

– Tässä on lueteltu 22 sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalla, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen. Jos juuri siitä sanasta ei tule mieleen mitään, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä asiasta.
– Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta muistuu mieleen paljon juttuja.
– Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele siihenkin sanaan liittyviä lapsuuden tapahtumia.

1. Kampa
Mulla oli lapsena(kin) pitkät hiukset, ja niitä vain harjailin. Kammasta tulee mieleen, kun äiti joskus letitti hiuseni, silloin käytettiin sellaista kampaa jossa oli rautapiikki vartena, sillä tehtiin hyvä jakaus.

2. Lintu
Tästä tulee mieleen kana. Meillä oli muutama kana kun olin pieni, niitä munia piti joskus etsiä pesistä. Ja ne kanat kuoputteli kesällä äitin kukkapenkin ihan sekaisin.

3. Meri/järvi
Kodin lähellä on vaan jokia, mutta kun mumman luona käytiin, niin päästiin uimaan kirkkorantaan, siis Kuortaneenjärveen. Sieltä keräsin ihan hullun lailla simpukoita.

4. Kitara
Kitarasta ei tule mitään lapsuusmuistoja mieleen, ensikosketus taitaa olla niinkin myöhään kuin rippikoululeiriltä. Joku siellä yhteislauluja kitaralla säesti, taisipa olla J. Jyrä.

5. Kello
Ensimmäisiä kellojani en kyllä muista. Mutta muistuu mieleen hassu juttu kun olin joskus 15-kesäisenä nuorisovaihdossa Neuvostoliitossa, ostin Moskovasta kellon ja laitoin sen oman kelloni viereen ranteeseen, toinen Suomen ajassa, toinen paikallista aikaa. Heti tuli joku venakko kyselemään, että myisinkö toisen kelloistani. En myynyt.

6. Oksentaminen
Kerran tenavana en ehtinyt vessaan. Pidin kättä suun edessä, mutta en voinut mitään kun yrjöt purskahti pitkin lattioita juuri vessan oven edessä. Onneksi en joutunut itse siivoamaan...

7. Mummo
Mulla on ollut kaksi mummaa, toinen asui samassa talossa kuin me, mutta kuoli kun olin alle viisivuotias. Hänestä en siis muista juuri mitään. Toisesta mummasta on huonot muistot, hän ei tykännyt minusta ja osoitti myös sen. Nykyinen kotini on entinen mummola, mutta ei "mumman haamu" täällä nurkissa liiku.

8. Kirja
Tulee mieleen kesäiset päivät, kun luin pinokaupalla sarjakuvia teltassa maaten. Parasta oli Mämmilä-sarjakuvat, kirjastosta niitä löytyi.

9. Pipo
Yläasteikäisenä pipo oli erittäin epämuodikas. Sai olla yli 15 astetta pakkasta ennen kuin pipon laittoi päähän. Sittenkin vain juuri siksi aikaa kun aamulla odotin linja-autoa. Auton tullessa pipo hävisi nopeasti reppuun.

10. Matematiikka eli laskento
Joskus yläasteella oli kerran matikan numero 10. Mutta vain sen kerran, ysin kevään todistuksessa se on 9.

11. Metsä
Kerran eksyin metsässä. Olin paapan kanssa retkeilemässä ja hätäännyin kun tajusin ettei paappa tiennytkään missä olemme. Tuli sieltä onneksi joku tie lopulta vastaan, jota seuraamalla löydettiin isommalle tielle ja ihmisten ilmoille.

12. Ukkonen
Lapsena kuulemma pelkäsin ukkosta ihan sairaasti. Joskus ihan pienenä ollessani olin ollut äidin polkupyörän kyydissä kun viereiseen muuntajaan iski salama ja siitä kuului kova paukahdus. Jostain syystä sen jälkeen kuvittelin aina kun taivas punersi, että tulee ukkonen. Kouluikään mennessä pelot onneksi hälvenivät kun järki sanoi jo, ettei ukkonen tule iltaruskosta.

13. Hiukset
Hiukset oli mulle lapsena äärimmäiset tärkeät. Tykkäsin laitella niitä vaikka miten, muistelen että joskus 3-4 luokkalaisena mulla oli pyrkimys että laitan hiukset joka päivä eri tavalla kouluun mennessäni.

14. Sisko/veli – valitse toinen
Mulla on 2 siskoa, itse olen keskimmäinen lapsi. Sana sisko tuo lähinnä mieleen katkeria muistoja, kun pikkusiskoa lellittiin.

15. Ikkuna
Mulla oli joskus teininä vuosikausia oman huoneeni ikkunassa koko ikkunan kokoinen langasta tekemäni hämähäkinverkko. Siinä oli kiinni iso kuminen hämähäkki. Olin tosi ylpeä teoksestani ja taisin ottaa sen ikkunasta vasta kotoa pois muuttaessani.

16. Kalenteri
Teinari. Siis teinikalenteri piti olla yläasteella. Se oli pieni suorakaiteen mallinen kalenteri joka mahtui penaaliin ja johon merkattiin aina kokeet. Kannet päällystin kulloisenkin idolin kuvilla tietenkin.

17. Puuro
Jaa-a. Enpä ole koskaan mikään suuri puuron ystävä ollut, joten ei tästä tule oikein mitään mieleen. Tai no helmipuuro, en tiedä tekeekö kukaan sitä nykyään. Se oli kuin sammakon kutua, mutta hyvää.

18. Harmoni/piano
Ala-asteella oli vanha harmoni, jota sanottiin puhkupilliksi. Se ei ollut normaalissa käytössä enää, mutta kun se oli samassa rakennuksessa kuin koulun jumppasali, sitä käytettiin koulun joulujuhlassa.

19. Kastemato
Joskus oli onkimadoista pulaa ja kerran sateen jälkeen keräsin niitä satamäärin perunamaalta. Kuvittelin että niitä riittäisi sitten koko kesäksi. Mutta kun muutaman päivän kulutta menin matokipolle katsomaan, vastassa olikin vaan kamala haju!

20. Tietokone
Vielä yläasteikäisenä ei tietokoneet kiinnostaneet, vaikka tietotekniikan olisi voinut ottaa valinnaisaineeksi. Ammattikoulussa piti opetella käyttämään Teko-tekstinkäsittelyohjelmaa. Ja jotain muutakin ohjelmaa jolla tehtiin painotuotteita. Vaikeita olivat. Vasta vuosia myöhemmin todella innostuin tietokoneista kun huomasin mitä kaikkea kivaa niillä voi tehdä.

21. Punainen
Olin varmaan alle kouluikäinen, kun sain jostain jonkun vanhat kengät. En halunnut niitä ja keksin syyksi että ne on väärän väriset. En muista minkä väriset ne oli, mutta sanoin etten pidä niitä kun ne ei ole punaiset. Äitipä keksi ja maalasi ne nahkavärillä punaisiksi. Mutta en suostunut niitä laittamaan sittenkään jalkaani, en tykännyt kun ne oli jonkun toisen vanhat.

22. Puukko
Sain ensimmäisen oman puukkoni noin 5-vuotiaana. Paappa sen mulle osti joltain kulkukauppiaalta. Se on mulla edelleen tallessa, punapäinen Mora. Paappa varmaan sen takia sen osti, etten paapan omia puukkoja käyttäisi. Paljon oli puukolla käyttöä ja monet haavatkin sillä tuli tehtyä.

Haasteen heitän eteenpäin Kaisalle!

4 kommenttia:

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Kivat jouluvalot :) Mulla oli tänään suunnitelmissa Vaasaan meno, mutta innostuin tekemään pihatöitä ja selvittelemään pihavalojen johtoja. Sukkiakin olen yrittänyt taas tikuta, mutta ei ne oikein ole mun juttu.

Inka kirjoitti...

Olipa mukavaa, että otit haasteen vastaan. Meillä helmipuuro on tenavien iltapalaherkkua, sitä pitäisi varmaan jaksaa keittää useammin. Paketin mukaan valmistuu 10 minuutissa, mutta minun keittotaidoillani menee jostain syystä puoli tuntia.

Kyllä tuo koru on paljon kauniimpi kaulassa kuin ei-kaulassa :). Akryylihelmet ovat vain niin pahalaisen kevyitä, että mutkitteleehan se. Eikä voi edes höyryttää, niin kuin neuleita *lol*. Mukavaa, että tykkäsit!

Kaisa kirjoitti...

Hee, haasteeseen vastattu! :)

seijap kirjoitti...

Onnea tälle päivälle ;)